Klik HIER voor de homepage

Info

New or Forgotten?

TC Zwaanshoek

TV Rijsenhout

TV HBC

TV Vogelenzang

Tennishal Zwaanshoek

SC Groenendaal

Volgen

Delen

Wie zijn wij?

Tennisschool Haarlemmermeer is in 1994 door Eric en Eugenie Krijger gestart op sportpark Toolenburg in Hoofddorp. Het idee was destijds om veel mensen uit de groeikernen van de Haarlemmermeer te enthousiasmeren voor tennis in Toolenburg. Vandaar de naam Tennisschool Haarlemmermeer. In de loop van de tijd zijn wij bij meerdere verenigingen de lessen gaan verzorgen.

Op dit moment verzorgen wij alle lessen bij Tennisvereniging HBC te Heemstede, Tennisclub Zwaanshoek, Tennisvereniging Vogelenzang en Tennisvereniging Rijsenhout. Wij zijn als tennisschool redelijk “honkvast”. In Heemstede geven wij reeds meer dan 20 jaar les. In Zwaanshoek 10 jaar en in Vogelenzang reeds 7 jaar. Wij geven op deze locaties les met 8 trainers.

Tijdens het winterseizoen verzorgen wij (ruim 25 jaar!) de meeste lessen in Tennishal Zwaanshoek. Lidmaatschap bij een vereniging is bij deze lessen niet noodzakelijk.

Wat kunt u verwachten van de tennisles?

Tennislessen zijn in de loop der jaren fors veranderd. De visie op leren is anders, de visie op techniek is gemoderniseerd, de visie op het aanleren van het tennisspel is doorontwikkeld en de stijl van lesgeven is ook met de tijd meegegaan. 

Veel ouders van kinderen die voor het eerst gaan tennissen, vergelijken de les van hun kind met de lessen zoals ze die zelf vroeger kregen.

Wat is er bij het huidige tennisles geven anders dan vroeger?

Vroeger ging men uit van de “’ideale techniek”. De greep van de forehand en backhand werden exact uitgelegd en scherp gecontroleerd. De uitzwaai en achterzwaai werden op één manier uitgelegd. Alle andere manieren van zwaaien werden als foutief gezien.

Tegenwoordig wordt de “functioneel technische benadering” gepropagandeerd: een aanpak waarbinnen techniek, tactiek, fysiek en mentaal vanaf het begin en geïntegreerd worden aangeboden. De techniek is van de speler is daardoor niet minder belangrijk dan vroeger. Er wordt echter door de leraar gekeken of de techniek functioneel is, niet of het er mooi uitziet. Techniek is persoonlijk en afhankelijk van je motoriek en wordt dus meer gedifferentieerd. Net als een handschrift: niemand tennist gelijk. Ferderer heeft een andere techniek dan Nadal. Ze kunnen beide best leuk tennissen.

Er wordt nu veel meer gesteld: “Eerst spelen en dan beter leren spelen”.

Om kinderen snel tennis te laten spelen wordt gebruik gemaakt van aangepaste materialen. Met grotere en zachtere ballen en verkorte afstand kunnen kinderen snel tennis als spel (rally’s en wedstrijdjes op een klein veld) spelen. Het kortere en lichtere racket speelt daarbij tevens een rol.

Het komt bij het huidige lesgeven daarom regelmatig voor dat de leraar of lerares de gehele les niet heeft aangespeeld (drills uit de kar) en zelf niet heeft meegedaan. Vaak wordt door ouders op dit moment nog gedacht dat een les waarbij de leraar niet zelf heeft aangespeeld of meegedaan een slechte les is.

D.m.v. het aanspelen aan elkaar kunnen kinderen heel veel leren!! Door het gebruik van de aangepaste (zachtere en lichtere) ballen leren kinderen aanspelen heel snel. Uit de praktijk is gebleken dat als kinderen elkaar aanspelen de kinderen het spel sneller leren dan wanneer de trainer steeds één kind uit de kar aanspeelt.

Bij deze manier van lesgeven maakt het bij jongere kinderen niet veel uit of de groep uit 4,8 of 10 of meerdere kinderen bestaat.